„La solicitarea Primăriei Sectorului 4, astăzi un echipaj format din specialiști de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență a sosit aici la Școala 133, unitatea de învățământ care a fost închisă la începutul acestei săptămâni în urma unor evenimente. Vrem să măsurăm cu ajutorul celor de la ISU dacă sunt depășite sau nu pragurile de normalitate, după ce în această unitate școlară au fost puse în aplicare măsuri de profilaxie. Vrem să ne asigurăm că mâine elevii pot începe cursurile în condiții optime și că sănătatea niciunui copil nu este pusă în pericol”, a spus Cristian Zărescu, consilier al Primăriei Sectorului 4.
El a precizat că astfel de măsurători vor mai fi efectuate duminica aceasta și în alte cinci unități de învățământ al sectorului 4.
Totodată, consilierul a menționat că primăria a reziliat contractul cu firma care a fpcut deratizarea în unitățile de învățământ, deratizare în urma căreia mai mulți elevi s-au simțit rău.
„Pentru că au existat probleme marți, atunci am cerut să fie refăcute măsurătorile și astăzi. De asemenea, mai sunt realizate măsurători și în alte cinci unități de învățământ în sectorul 4. Firma a rămas fără contract. A doua zi, primarul sectorului 4 a decis să rezilieze acest contract. S-a realizat în timp record, în 24 de ore, un alt contract cu o altă companie și practic această companie a pus în aplicare măsurile de profilaxie, după ce unitățile de învățământ ne-au solicitat acest lucru. Chiar în ziua în care această școală a fost evacuată noi mai aveam deja solicitări pentru astfel de măsuri de la alte unități școlare”, a subliniat Zărescu.
Dacă rezultatele măsurătorilor ISU vor fi în regulă, elevii se vor putea întoarce la școală începând de luni, potrivit acestuia.
Părinții sunt sfătuiți să dea în judecată compania care a realizat deratizările în unitățile de învățământ.
„Ținem legătura cu părinții prin intermediul profesorilor. Primăria îi invită pe părinți să se îndrepte în instanță împotriva companiei care a realizat marți acele mpsuri de profilaxie și dacă părinții doresc și au nevoie de sprijin din punct de vedere juridic, noi primăria le stăm la dispoziție. Ulterior cel mai probabil și noi, primăria, ne vom îndrepta spre instanță împotriva acestei companii. Această firmă nu mai are contract cu Primăria sectorului 4. Așteptăm și ancheta Direcției de sănătate publică să vedem unde s-a greșit și cum s-a greșit”, a mai spus Zărescu.
Potrivit consilierului, contractul dintre primărie și formă era de aproximativ 30.000 de euro, care se consuma pe parcursul unui an. A fost virată doar o mică parte, având în vedere că suntem la începutul anului.
Școala 133 din Capitală a fost evacuată, marți, după ce mai mulți elevi s-au simțit rău din cauza substanțelor folosite la igienizare. Un număr de 22 de copii au ajuns la spital, pentru investigații amănunțite.
Igienizarea a fost făcută de Primăria Sector 4, care a precizat, marți, că firma care a făcut deratizarea în Școala 133 a folosit substanțele Bionet A15 și Insektum, ambele fiind omologate.
În urma analizelor preliminare, s-a constatat că sursa potențială a acestei situații a fost reprezentată de utilizarea unor substanțe de dezinfecție ca urmare a descoperirii a trei cazuri de gripă tip A în unitatea de învățământ.